”Med fralandsvind viger havet og blotter dette underlag — langt ud. Derude på flakket tog jeg de første spændende skridt som fisker, med bukserne opsmøget til skrævet og en rusten gaffel fra mors knivkurv som redskab. Det var en stor kunst at vrikke ålen frem under de flade sten og sætte den gaflen i nakken — naturligvis så det sang i jernet; for vældigt skulle det være. Hvilke herlige dage mens solen glitrede på vandfladen og vuggede ens omvendte billede deri!”
Martin Andersen Nexøs novellesamling ”Barndommens kyst” tager os med tilbage til hans elskede Bornholm omkring århundredeskiftet. Bogen emmer af øens særlige stemning og tegner portrætter af de mennesker, der generation efter generation levede af, hvad jorden havde at give dem. Novellerne er både en hyldest til Bornholm og til de mennesker, der trods stor fattigdom lever et retskaffent liv.
”Barndommens kyst” udkom første gang i 1911.
Martin Andersen Nexø (1869–1954) var en dansk forfatter, som spillede en stor rolle under Det Moderne Gennembrud. Gennem hele sit liv var han en glødende kommunist, hvilket gjorde, at han under Anden Verdenskrig måtte flygte til Sovjetunionen. Han skrev en perlerække af bøger inden for forskellige genrer. Mange af hans bøger er blevet oversat til fremmedsprog, og han ses endnu den dag i dag som en af de største danske forfattere nogensinde.