Da Martin Andersen Nexø er blevet konfirmeret, skal han som alle andre arbejderdrenge straks ud at tjene. Uheldigvis ender han som røgterdreng hos en doven bonde, som sætter drengen til alt det hårdeste arbejde. Vi følger ham videre til Rønne, hvor han bliver skomagerlærling hos en ung mester, som Martin Andersen Nexø skildrer på en meget bevægende måde.
Da Martin Andersen Nexø bliver en del af højskolebevægelsen og det grundtvigianske miljø på Bornholm, begynder nogle brikker at falde på plads i hans liv og hans selvopfattelse. Arbejderdrengen fra den fattigste del af København bliver endelig accepteret af ligesindede kammerater og får øjnene op for sine egne evner som forfatter og som kommunist.
”For lud og koldt vand” er tredje del af Martin Andersen Nexøs erindringer. Bogen udkom første gang i 1937 og efterfølges af ”Ved vejs ende”.
Martin Andersen Nexø (1869–1954) var en dansk forfatter, som spillede en stor rolle under Det Moderne Gennembrud. Gennem hele sit liv var han en glødende kommunist, hvilket gjorde, at han under Anden Verdenskrig måtte flygte til Sovjetunionen. Han skrev en perlerække af bøger inden for forskellige genrer. Mange af hans bøger er blevet oversat til fremmedsprog, og han ses endnu den dag i dag som en af de største danske forfattere nogensinde.