Vi nygamla odlare är snåla, envisa, skeptiska, nyfikna och bryr oss inte så mycket om vad andra tycker. Vi odlar för att äta och för att känna oss oberoende men även för att grönsaker är fascinerande och vackra, och att dra stenhårda gränser mellan det vackra och det funktionella är ändå ointressant eftersom de flesta blommor är ätliga och dessutom har medicinska egenskaper.
När du väl blivit odlingsintresserad — vilket inträffar, utan undantag, första gången ett frö du stoppat i jorden gror — finns det ingen återvändo, då är du fast.
Men vad händer sen? Vilka problem möter en urban nyodlare som fascineras av självförsörjning? Hur bevaras skörden bäst och hur blir grönsakerna som godast? Går det verkligen att plocka färsk rabarber mitt i vintern? Och varför ska man aldrig nånsin grodda linfrö?
Med hjälp av de fyra uråldriga teknikerna torkning, syrning, syltning och inläggning i sprit går vägen från den mest effektiva odlingen och tipsen om de nördigaste grönsakssorterna fram till den allra godaste maten och botemedlen mot både hösnuva och lakansskräck.